Hem » Växjö restaurang

Växjö restaurang

Växjö restaurang guide. För att göra det lättare att hitta riktigt bra restauranger och krogupplevelser bland utbudet i stan guidar vi dig här till restaurangerna som har det där lilla extra vad gäller allt från mat och miljö till service. De här restaurangerna får man inte missa i Växjö

Bästa matställena i stan

Mums! Inget mera magkurr. Här är några av våra favoriter, allt från genuin svensk husmanskost till exotiska smaker och japansk sushi.Den moderna restaurangen

Den moderna restaurangen uppkom i Paris vid tiden för franska revolutionen i slutet av 1700-talet. Detta berodde bland annat på att adelns kockar blev arbetslösa då deras arbetsgivare flytt eller arresterats, men även på att köksredskap och tekniker förbättrades. Intresset för gastronomi ökade och kockarna blev bättre utbildade. Av vikt för utvecklingen av den moderna restaurangbranschen var även att människor i allt större utsträckning lämnade självhushållslivet på landet, och flyttade in till städer. Det var under denna tid som den franska gastronomin, ”la haute cuisine”, utvecklades med förgrundsgestalter såsom Antoine Carême (1783-1833) och Auguste Escoffier (1846-1935).

Vid slutet av 1700-talet fanns i Paris något som kallas traiteurs, ”traktörer”, som serverade färdiglagad mat, och värdshus med ett ”table d’hôte” där gästerna fick ta för sig av värdens bord. Begreppet restaurant myntades 1765 då en soppförsäljare vid namn Boulanger stämdes av ett par traktörer för att bryta skråreglerna genom att ha sålt soppa med kokt kött i, en rättighet förbehållen traktörer. Boulanger friades, och fortsatte med sin försäljning av soppor, vilka han kallade för restaurants eller restauratives, vilket betyder ”vederkvickande”, eller ”återställande”. Därav uppkom även termen ”restaurant” som beteckning för själva näringsstället.

Växjö restaurang favoriter

När den första restaurangen öppnade i Växjö har vi inte lyckats bekräfta, men det var troligtvis i mitten av 1800-talet.

Om historielektionen gjorde dig hungrig kan du besöka en av vår Växjö restaurang favoriter.


Växjö information ⭐️ Händer i Växjö ⭐️ Växjö restaurang
Växjö shopping ⭐️ Växjö sevärdheter


Växjö Information

Storgatan 1
Växjö 352 33