Hem » Händer i Växjö

Händer i Växjö

Det händer alltid något i Växjö. Tyvärr så kan det allt vara lite svårt att hålla sig uppdaterad om vad som är på gång. Vi försöker lista några guldkorn här. På grund av rådande pandemi så är det svårare att genomföra många tillställningar. Men, historiskt så har ingen pandemi tagit knäcken på Smålänningarnas, eller framför allt Växjöbornas kreativitet. Detta händer i Växjö:

Detta händer i Växjö

Wow! Det händer saker hela tiden och närheten till den underbara småländska naturen gör att det alltid finns något att göra.Vad hände i Växjö förr?

I Växjö, eller området där dagens Växjö ligger, så har det åtminstone sedan den yngre stenåldern (4100–1700 f.Kr.) bott folk. De första bosättarna tycks ha kommit hit innan tjälen gått ur marken efter den sista istiden.

Att vägar från fem olika riktningar strålade samman vid Växjösjöns norra spets har haft en avgörande betydelse för att Växjö utvecklats på denna plats. Detta faktum återspeglas även i namnet, som bildats av fornsvenskans vaegar och sjö.

Under 1000-talet gjorde kristendomen sitt intåg och en kyrka i trä uppfördes vid Växjösjöns strand. Senare byggdes en stenkyrka på samma plats. Växjös kristnande har beskrivits i den medeltida Sigfridslegenden om engelsmannen Sigfrid, som påstås ha varit biskop i York. Han ska i Växjö ha fått en uppenbarelse om att anlägga en kyrka på platsen och till sin hjälp att sprida det kristna budskapet bland Värends hedningar hade han sina systersöner Unaman, Sunaman och Vinaman.

Runt 1170 blev Växjö ett biskopssäte. Detta hade en avgörande betydelse för stadens utveckling som både religiöst och kulturellt centrum samt som skolstad.

Än i dag kan du besöka aktiva kyrkor i Växjö som alltid välkomnar dig:

Växjö information ⭐️ Händer i Växjö ⭐️ Växjö restaurang
Växjö shopping ⭐️ Växjö sevärdheter


Växjö Information

Storgatan 1
Växjö 352 33