Hoppa till innehåll
Hem » Fönsterputs

Fönsterputs

Fönsterputs
Fönsterputs

Fönsterputs för alla. Vill du veta hur man rengör fönster som experterna? Vår guide för fönsterrengöring visar hemligheterna för att rengöra dina fönster som en professionell.

Vi ger dig information om vad du behöver och hur du kan få en professionell finish på dina fönster. Det kan verka som ett enkelt jobb, men det finns några tips och tricks för att göra processen enklare och få bättre resultat.

Men först tittar vi på några främmande idéer som människor har om fönsterrengöring som du kanske har hittat online.

Är det en bra idé att använda vinäger för fönsterputs?

Det har blivit något modernt att göra videor eller skriva blogginlägg om ”livshackar” för att underlätta dina sysslor. Det är populärt att ta gamla idéer och tvätta dem för en ny generation. Några av dessa handlar om fönsterputs.

Du kanske har hört de gamla kvinnornas berättelse om fördelarna med fönsterrengöring med vinäger.

Även om vinäger verkar ha vissa användningsområden för rengöring, är det inte det bästa sättet att få dina fönster att lysa. Kanske var det det bästa som fanns för flera decennier sedan, men det är det verkligen inte mer.

Bara för att vara tydlig talar vi inte om vinäger du lägger på dina chips, nej när folk pratar om rengöring, de hänvisar till vit vinäger. Vit vinäger renas och innehåller 4 till 7 procent ättiksyra, med vatten som utgör resten.

Även om vit vinäger har vissa rengöringsegenskaper är det inte någon mirakeldrink. Även om du inte skulle tro det om du tittade på några av de webbsidor som främjar vinägerna.

En webbplats hävdar att vit vinäger kan användas för bakning, matlagning, bekämpning av ogräs, sänkning av blodsockernivåer, hjälp för viktminskning och kontroll av kolesterol samt rengöring, naturligtvis.

Även om det mycket väl kan användas för alla dessa saker, är det inte nödvändigtvis det bästa alternativet för någon av dem. Ta till exempel att använda den för att hjälpa till med viktminskning. Det är säkert att konsumera små mängder vit vinäger, men det finns en risk för negativa interaktioner med läkemedel och när de tas i högre doser.

fFönsterputs med vinäger är det verkligen inte det bästa sättet. Problemet med vit vinäger är att det inte tar bort bakterier och bakterier effektivt, eller faktiskt rengör glas samt de specialdesignade flytande tvålarna.

Om du funderar på att rengöra fönster med vinäger finns det många mycket bra och inte dyra, specialdesignade produkter som borde få dig att tänka två gånger om att tillgripa vit vinäger.

Vissa människor rekommenderar att du skapar ditt eget fönsterrengöringsmedel. Detta kommer återigen att inkludera den ständigt populära vinäger och tillsätta antingen hushållsammoniak eller spritalkohol.

De flesta kommer antagligen inte att ha ammoniak, spritalkohol eller vit vinäger på baksidan av ett skåp ändå. Du måste speciellt söka efter dessa ingredienser som kanske inte är tillgängliga i ditt lokala snabbköp.

Det är säkert mycket lättare att bara köpa ett färdigt tvättmedel som har formulerats för att rengöra dina fönster? En annan populär men bristfällig idé är att använda uppskruvad tidning. Även om det kan torka fönster och låta dem glänsa finns det bättre alternativ.

En tidning blir effektivare än att använda en bit pappers kökshandduk som lämnar ludd på glaset. När du använder en rynkad tidning kommer bläcket att lossna på dina händer, vilket kan leda till att mer smuts läggs till glaset och ramen.

Det är mycket bättre att använda en mikrofiberduk vid fönsterputs, och eftersom de är så billiga, varför bry sig sig om tidningen? Återigen, som vinäger, var detta förmodligen ett rimligt val för många år sedan men inte längre.

Hur man rengör ett fönster som ett proffs

I vår fönsterrengöring hur du lär dig hemligheterna för hur du får en professionell finish på dina fönster. Undvik utstryk och droppar med bara beprövade tekniker för att göra ett bättre jobb, helt fri från gamla fruens berättelser. Tänk på att det även är viktigt att fönsterputs ingår vid flyttstädning.

Vad du behöver för fönsterputs på utsidan av fönster:

 • En mikrofiberduk
 • En gummiskrapa
 • En applikator (T-format verktyg med hylsa, för att applicera vattnet)
 • Ytterligare en mikrofiberduk för efterbehandling
 • Hink med vatten med utspädd flytande tvål

Rengöring av ramen

Det första du ska göra, om PVC-fönstret inte har rengjorts på ett tag, är att gå över ramen och fönstret med applikatorn och tvålvattnet. Detta tar bort eventuell lös smuts och ger dig en bra utgångspunkt.

Ta sedan en mikrofiberduk och gå över ramen för att ta bort smuts. Se till att du kommer någonstans där det kan byggas upp damm och smuts, som fönstrets övre del. Denna rengöring bör göra en mycket uppenbar skillnad mellan de områden du har gjort och vad som fortfarande behövs på vita PVC-ramar.

Du kanske upptäcker att det finns envisa märken som inte flyttas från plasten med denna rengöring. Det finns specialpvc-rengöringsmedel tillgängliga på marknaden som kan krävas för att avlägsna problemfläckar.

Rengöring av glaset

Du borde nu ha en rimligt ren ram. Applicera mer tvålvatten på glaset och ta sedan en mikrofiberduk, linda den över ett finger eller en tumme och gå runt fönstrets kant med trasan. Fönstret har en tätning mellan ramen och glaset som kan hålla en ansamling av vatten som kommer att orsaka problem senare.

Skjut fingret in i tätningen när du kör det runt glasets kant för att få ut vattnet ur tätningen. Denna fördetaljering förhindrar droppar från att rinna ner i ditt nyligen rena fönster senare. Nu måste du ta bort tvålvattnet med skrapan. Du kan börja till vänster eller höger, beroende på vilket som passar dig bäst.

Du kan antingen placera skrapan vertikalt mot tätningen och ramen längst upp på glaset på vardera sidan eller börja med skrapan upp och ner och svepa upp för att möta ramen.

Flytta sedan skrapan över glasets bredd medan du håller dig i kontakt med ramen och förseglar högst upp. Du bör se till att hålla den vinklad med den högsta änden längre fram.

Att luta den framåt ser till att vattnet rinner ner i skrapan istället för att komma över toppen och lämna vatten på de områden du redan har gjort.

Sopa skrapan i en vinkel. Sedan när du kommer mot andra sidan, ta den högsta änden av skrapan ner mot kanten på glaset mot tätningen och ramen.

Du börjar från toppen och rör sig över och ner i ett “S” -mönster och se till att du inte missar några tvålslam när du går. Sopa upp skrapan för att fånga upp områden du har missat, och du bör utveckla en mjuk rörelse ju mer du vänjer dig vid rengöring av fönster.

Fönsterputs och rengöring av små fönster kan vara svårare och kan innebära att din skrapor inte passar in ordentligt. Detta kanske inte tillåter dig att torka bort tvålmedlet på samma sätt som med större fönster. Vinkla skrapan så att du kan ta bort vattnet, om det passar, eller om fönstret är för litet för att göra det måste du använda en mikrofiberduk.

Se till att ta bort smuts som byggs upp på din skrap med en trasa så ofta. Annars drar du smutsen över glaset du försöker rengöra.

När allt vattnet har tagits bort kan du skrapa skrapan med antingen botten eller sidan av ramen, beroende på vilket som passar bäst och lyft skrapan från fönstret.

Se till att torka bort vattnet från där skrapan slutade och någon annanstans på ramen där det finns droppar vatten eller smuts. Allt som återstår att göra nu är att stå tillbaka och beundra ditt nyligen fönsterputsare fönster. Men inte så länge, eftersom du har många fler fönster som behöver rengöras.

När du blir mer van vid den här metoden kommer du utan tvekan att utveckla din unika stil när du lär dig det mest effektiva sättet att rengöra och gå bortom det här fönstret.

Låt oss granska de viktigaste punkterna att komma ihåg:

Rengöring av fönster som ett proffs. Hur?

 • Rengör ramen först vid behov
 • Tvätta upp glaset
 • Fördetaljer genom att köra en trasa längs tätningen
 • Flytta skrapan över glaset med den vinklad framåt
 • Börja från början, gå över och arbeta dig ner i ett “S” -mönster
 • Missa inte något skum
 • För skrapan med ramen till slut
 • Ta bort överflödigt vatten eller smuts på ramen

Denna fönsterrengöringsguide om fönsterputs är det traditionella sättet att rengöra fönster. Många yrkesverksamma har gått vidare till vattenmatade polsystem, men de kommer att börja så här. Vattenmatade system är naturligtvis mycket dyrare att sätta igång med än denna traditionella rengöringsmetod.

De har fördelen av att kunna rengöra fönster på första våningen utan att behöva skala en stege. Du kan dock få all utrustning du behöver för att börja rengöra med den metod som vi har beskrivit här för tio eller tjugo pund.

Lämna ett svar