Illustration

Jag gör en hel del illustrationer. Vanligtvis så jobbar jag i Photoshop med min Wacom ritplatta men andra alternativ förekommer. Jag har till och med försökt mig på att måla med oljefärger. Även om det var fascinerande så kändes det inte riktigt som min grej, tyvärr.

Det kändes lite som om man inom fotografering gick från digitalformat till att börja fotografera analogt med film. Både spännande och intressant, men inte särskilt praktiskt.

Hursomhelst, jag hittar ofta inspiration till mina illustrationer på olika platser jag besöker och även människor jag möter. Jag fotograferar för att sedan kunna använda bilden som mall eller inspiration. Man kan säga att mina illustrationer är en blandning av bildredigering och rent målande/tecknande.

Vikingar och annat Nordiskt

I mitt liv har jag både rest och bott på många platser runt om i världen men ytterst sällan varit längre norrut än Uppsala. De senaste åren har jag dock rått bot på detta. Jag har haft otaliga resor till Norrland och den svenska fjällvärlden. Även en hel del till vårt helt underbara grannland – Norge (världens vackraste land?).

Dessa härliga äventyr, i för mig, en helt ny värld har onekligen satt sina spår i mina illustrationer.

De har till största delen handlat om Vikingar och Nordisk (även Germansk) mytologi.

Gefjon el Gefjun ("den givande") var förmodligen en vanagudinna i nordisk mytologi. Andy Renard.

Gefjon el Gefjun (“den givande”) var förmodligen en vanagudinna i nordisk mytologi. Andy Renard.

Gefjon el Gefjun (“den givande”) var förmodligen en vanagudinna i nordisk mytologi. Hon kan från början ha varit identisk med gudinnan Freja som med ett tillnamn kallas Gefn. Tillhör Friggs heliga systerskap av asynjor.
Liksom hos Freja är Gefjon förknippad med fruktbarhet och åkerbruk och ett av hennes mer välkända attribut ett halssmycke. Hon är åkerbrukets gudinna och oskuldernas beskyddarinna. De kvinnor som dör ogifta kommer till henne. Hon hade fyra söner som hon förvandlade till oxar. Hennes uppgift är att tjäna de jungfrur som dör utan att ha fått uppleva en kärleksakt. Hon hörsammar därför de kyskas åkallan.
Gefjon sägs ha bott på Lejre på Själland i Danmark med Odens son Skjold. I Ynglingasagan berättas det att Oden sände henne att skaffa mer land och kung Gylfe av Svitjod lovade henne så mycket land hon kunde plöja på en dag. Gefjon for då till Jättehem och framavlade där fyra jättesöner som hon sedan förvandlade till oxar. Med deras hjälp kunde hon plöja upp ett stort område som jättarna sedan bar iväg. Området de plöjde är idag sjön Mälaren (kallades Lögrinn) och landmassan ”som saknas” bildar ön Själland i Danmark.
Loke anklagar henne vid ett tillfälle för att ha “lagt låren om” Heimdall.
Gefjon anses ha givit namn åt Gevnö (från början Geffnøwe) på Själland i Danmark.

//Andy